Γυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία;

Μετά από μια σειρά ειδεχθών εγκλημάτων γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους,συζητήθηκε και πολλές φορές δίχασε διαμορφωτές δημόσιας άποψης, αν πρέπει να χαρακτηρίζονται τα εγκλήματα αυτά ως ανθρωποκτονίες ή γυναικοκτονίες. Η γυναικοκτονία  αφορά με την βίαιο τρόπο αφαίρεση της ζωής γυναίκας ή οποία ήταν ή είναι σύζυγος, ή σύντροφος ή σε μια όχι μεγάλης διάρκειας σχέση με τον θύτη. Τα θύματα κακοποιούνται πιθανόν λεκτικά στην αρχή, απειλούνται, βιάζονται ψυχολογικά και θεωρούνται από τον άντρα θύτη σαν «κτήματα» περισσότερο, παρά ως αυτόνομες προσωπικότητες με δικαίωμα σε άποψη και γνώμη.

Ο όρος της γυναικοκτονίας εμφανίζεται στον δημόσιο διάλογο πρώτα με την δολοφονία της πολύ νέας κοπέλας Τοπαλούδη στην Ρόδο το 2018, την δολοφονία  της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά τον Μάιο του 2021 από τον σύζυγό της, της Γαρυφαλλιάς που θανατώθηκε επίσης  από τον σύντροφό της στην Φολέγανδρο το καλοκαίρι του 2021, αλλά και το διπλό έγκλημα στην Μακρυνίτσα μερικούς μήνες πριν, όπου η Αθανασία Τσάπα και ο αδελφός της, δολοφονήθηκαν από τον πρώην σύζυγο της Αθανασίας μέσα στο σπίτι τους.Αυτό που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό στην Ευρώπη είναι η κλιμάκωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο από το ξεκίνημα της πανδημίας και μετά, ως συνέπεια πιθανόν και της αναγκαστικής συγκατοίκησης των συζύγων ή των συντρόφων στον χώρο.

Αυτό που θέλω να επισημάνω σήμερα ως γυναίκα και ως νομικός είναι :

  • Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πολύ δύσκολα θα φτάσουν να ζητήσουν βοήθεια από νομικό και όταν φτάσουν στο γραφείο για το πρώτο ραντεβού συνήθως ακυρώνουν το δεύτερο.
  • Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας συνήθως ενοχοποιούν τον εαυτό τους και πείθονται από τον θύτη, ή ότι ευθύνονται για την ακραία του συμπεριφορά. ή υποκύπτουν στις εκκλήσεις του δράστη για συγχώρεση. Αυτό φυσικά έχει να κάνει με τις προσωπικότητες των δραστών που εναλλάσσουν τους ρόλους του «τρομοκράτη» αλλά και του «θύματος».
  • Τα θύματα πολλές φορές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν με νομική εκπροσώπηση τα δικαιώματά τους και στην τελική την ίδια τους την σωματική ακεραιότητα, καθώς εκτός από την αμοιβή των συναδέλφων υπάρχουν τα δικαστικά έξοδα. Για τον λόγο αυτό το γραφείο μας υιοθετώντας την θέση ότι πρώτα λειτουργούμε  ως άνθρωποι και μετά ως μάχιμοι δικηγόροι παρέχουμε διευκολύνσεις σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι μόνο γυναίκες που υστερούν σε μόρφωση ή σε κοινωνική καταξίωση. Η εμπειρία μας θέλει δυστυχώς, θύματα να είναι και γυναίκες που διακρίνονται δημόσια και για τις απόψεις τους και για τον δυναμισμό τους.
  • Τα θύματα θα πρέπει να μάθουν με κάθε τρόπο και μέσο ότι και ψυχολογικά μπορεί να στηριχθούν ώστε να αποβάλλουν το αίσθημα της ντροπής, αλλά και των κοινωνικών στερεοτύπων και πεποιθήσεων που πολλές φορές οδηγεί τους θύτες στο να επαναλαμβάνουν τον κύκλο της βίας.
  • Ως γυναίκα και ως νομικός θα ευχόμουν να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι φορείς, αλλά και οι κοινωνικές ομάδες ώστε καμία γυναίκα ανεξάρτητα από ηλικία, οικονομική κατάσταση και κοινωνική θέση να μην αισθάνεται μόνη.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ περισσότερα από τα επίσημα στοιχεία, καθώς είναι πολλές χιλιάδες οι γυναίκες που υπομένουν χωρίς να καταγγέλλουν  μια εφιαλτική καθημερινότητα.

[gdlr_notification icon=”icon-telephone” type=”color-border” border=”#99d15e” color=”#000000″]Για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας,  καλέστε το το Δικηγορικό Γραφείο Άρτεμις-Λαβίνια Βασιλοπούλου-Λέφτερ στο 210 3236376 και ένας έμπειρος δικηγόρος θα είναι άμεσα διαθέσιμος να σας λύσει οποιαδήποτε απορία  σας  με εχεμύθεια και ευαισθησία[/gdlr_notification]