Πότε επιτρέπεται η σύλληψη;

Η σύλληψη πολίτη που συνεπάγεται την στέρηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας του, επιτρέπεται στις περιπτώσεις που θ’ αναφέρουμε σύμφωνα με (άρθρο 107§1 Π.Δ. 141/1991):

  • Αν το άτομο καταζητείται νόμιμα.
  • Όταν διαπράττει αυτόφωρο κακούργημα, πλημμέλημα ή πταίσμα (σ.σ. η ποινική απαξία των πταισμάτων καταργήθηκε με την θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019).Όταν κάποιος συλλαμβάνεται στα πλαίσια αυτόφωρης διαδικασίας πρέπει οι αρχές να του κοινοποιούν το καταδιωκτικό έγγραφο βάσει του οποίου γίνεται η σύλληψη.Όταν συλλαμβάνεται το άτομο την στιγμή που διαπράττει την παράνομη πράξη, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα ή άλλων ειδικών ποινικών νόμων.

Ως αναφορά στον τόπο της σύλληψης, αυτός μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος, οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας.Τώρα αν το άτομο το οποίο διώκεται βρίσκεται μέσα στο σπίτι του, πρέπει ο αστυνομικός να λειτουργεί ως ανακριτικός υπάλληλος και να παραβρίσκεται εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας.Σε περίπτωση που δεν έχει φτάσει ο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας, οι αστυνομικοί οφείλουν να μένουν έξω από την κατοικία του υπό σύλληψη προσώπου και αυτό για το ενδεχόμενο δραπέτευσης από τον χώρο. ( (άρθρο 108§1 περ. β’ Π.Δ. 141/1991).

Η σύλληψη απαγορεύεται σε οποιοδήποτε χώρο θρησκευτικής λατρείας.( Σε αντίθετη περίπτωση έχει προβλεφθεί ποινή για τους παραβάτες αστυνομικούς).Όταν συλλαμβάνεται το άτομο, οι αστυνομικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν χειροπέδες, μόνο όταν το άτομο είναι ύποπτο φυγής, όταν εκδηλώσει βίαιη συμπεριφορά (άρθρα περ. δ’ και 120§2 Π.Δ. 141/1991).Οι αστυνομικοί δρουν προληπτικά και κατασταλτικά.

Όταν γίνεται η σύλληψη, πρέπει να γίνεται εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας του συλληφθέντος. Όταν συλλαμβάνεται βάσει καταδιωκτική εγγράφου, πρέπει το συγκεκριμένο έγγραφο να κοινοποιείται αμελλητί στο άτομο που συλλαμβάνεται την στιγμή της σύλληψης. Αμέσως γίνεται σωματική έρευνα για να κατασχεθούν όπλα, εκρηκτικοί μηχανισμοί, αντικείμενα που μπορούν να διευκολύνουν απόδραση, αλλά και που μπορεί ν’ αποδειχθούν ως πειστήρια αδικήματος και τα οποία αν δεν κατασχεθούν ο δράστης μπορεί να εξαφανίσει.

Kαλέστε το Δικηγορικό Γραφείο Άρτεμις-Λαβίνια Βασιλοπούλου-Λέφτερ στο 210 3236376 και ένας έμπειρος δικηγόρος θα είναι άμεσα διαθέσιμος να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά.